La inceput de primavara sistemul imunitar al animalelor de companie scade si sunt predispuse la boli si paraziti. imbolnavirea este favorizata si de cresterea temperaturilor si a umiditatii, dar si de vegetatia tot mai abundenta. Câinii si pisicile care traiesc si in afara casei trebuie aparate suplimentar de virusi si bacterii. Deparazitarea nu ii protejeaza doar pe ei, ci si pe membrii familiei.
Deparazitarea se poate face extern sau intern. Cea externa este mai frecventa decât cea interna. Deparazitarea interna a câinelui sau a pisicii este bine sa o faceti la o clinica veterinara.
Procesul de deparazitare externa se face, in primul rând, in functie de vârsta si greutatea animalului. in primele luni de viata, atât in cazul câinilor, cât si al pisicilor, se poate folosi spray-ul si/sau pudra antiparazitara. Pe masura ce animalul creste, se trece la pipete, pastile sau zgarda.
Pentru pisoi se face numai in caz de necesitate si numai cu produse speciale pentru pisoi.
Este recomandat ca acest proces sa fie facut de catre medicul veterinar, care stie exact dozele ce trebuie administrate animalului de companie in functie de vârsta si greutate.
Prima deparazitare interna se face la vârsta de 4-5 saptamâni, repetându-se la 12-14 zile; ulterior, deparazitarea se efectueaza o data la 3-4 luni (de 3-4 ori pe an).
Fiecare deparazitare trebuie trecuta in carnetul de sanatate, pentru a avea o evidenta a tratamentelor administrate, a cantitatilor si a periodicitatii.
Produsele antiparazitare externe care se aplica la nivelul pielii au durata de actiune o circa o luna de zile.